Mistä löytää mielenrauhan?

- Kuusamosta!



Varasimme kesäloman loppuun reissun Kuusamoon. Kuusamossa, jos jossain, ihmismieli lepää Suomen luonnon kauneuden helmassa. 


Olen aiemminkin kirjoittanut Kuusamosta ja sen mahdollisuuksista. Majoituimme tälläkin kertaa Holiday clubilla Kuusamon Tropiikissa. Tällä kertaa varasimme majoitusmuodoksi erillistalon omalla lasitetulla kuistilla. Valinta oli loistava! Rauhallinen paikka, jossa parhaimmillaan istuimme kuistilla ihailemassa lähellä ruokailevia poroja. Olisin viihtynyt helposti toisenkin viikon Kuusamossa!








Kaikki ne paikat jäivät käymättä, jotka oli etukäteen suunniteltu, joten jäipähän taas hyvä syy palata uudelleen! Sen sijaan kävimme ihanissa paikoissa, joista tässä koostetta. 


Ajoimme pääkaupunkiseudulta Kuopion Matkuksen kautta Kuusamoon. Matkus on lapsiperheiden kannalta loistava valinta. Sen lisäksi että auton saa siellä näppärästi ladattua, pääsevät lapset leikkimään aivan loistavalle leikkipaikalle. Tai oikeastaan se ei ole vain leikkipaikka, vaan enemmänkin lähiliikuntapaikka. Mahtava sellainen!







Kävimme Salpalinjalla kävelemässä noin 5 km mittaisen lenkin. Salpalinjan linnoitusreitin alueella vanhoja juoksuhautoja ja kunnostettu sellaiseen kuntoon, että niitä pääsee tutkimaan tarkemminkin. Alue opastauluineen on elävä historiantunti. Matkan varrella teimme myös hillalöytöjä sekä tunnistimme yhdessä kasveja.








Holiday clubin piha-alue on kaunis! Hiekkarantaa Petäjälammen rannalta löytyy pitkästi ja rannasta sauna. Suoraan piha-alueelta lähtee kilometritolkulla metsäreittejä koskemattomassa metsämaisemassa turkoosinväriseltä lammelta toiselle. Välillä tuntuu ihan hämmentävältä ajatella, että olemme tosiaan Suomessa.








Hossan kansallispuisto oli meillä käymättä edellisillä reissuilla ja nyt päätimme lähteä kiertämään Ölökyn ylityksen. Maisemat oli kauniit! Oli hauska huomata, miten erilailla reittien vaativuus arvioidaan Suomessa ja vaikkapa Andorrassa, jossa kävimme alkukesästä. Ölökyn ylitys on arvioitu haastavaksi. Vastaava reitti olisi Andorrassa helppo tai vieläkin helpompi. Sen verran reitti kuitenkin tarjosi haastetta, että lapset eivät kyllästyneet, vaan juoksivat ison osan reitistä. Riippusillan ylitys tarjosi jännitettä lähinnä Mammille.











Hossaan palataan varmasti vielä joskus uudelleen. Ehkä ensi kerralla mennäänkin sinne melomaan.


Valtavaaran olemme huiputtaneet aiemmin ja se onkin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Isimies toivoi kuitenkin jotain uutta kohdetta ja päädyimme Pyhän jyssäykselle. Se ei välttämättä ollut mikään erityinen reitti, mutta tulipahan kastuttua oikein kunnolla loppumatkasta. Reitti oli hyvin helppo ja vähän tylsähkö.


Kuusamosta löytyy keskustasta jäähallin vierestä hyvä skeitti- ja skuuttiparkki. Sen vieressä on vanha ja huonokuntoinen leikkipaikka; paikka, joka sattuu olemaan lastemme suosikkileikkipaikka, koska siellä on hiekkahissi, joita 90-luvulla laitettiin leikkipaikkoihin.



Kävimme myös Tolpanniemen koulun pihalla, jossa oli erinomaiset mahdollisuudet liikkumiselle. Loistava koulunpiha, jollaisia toivoisi enemmänkin Suomeen!







Kotimatkan teimme Oulun kautta. Syy kotimatkan pidentämiseen oli Andy Warhol. Halusimme Isimiehen kanssa käydä Kulttuuripankkiin esille laitetussa Andy Warholin julistenäyttelyssä. Vierailu oli sen arvoinen. Jos olisin oululainen tai edes lähiseudulta, veisin oppilaani sinne ehdottomasti. Lapset pääsivät näyttelyyn ilmaiseksi, mikä on opettajan (ja koulujen) näkökulmasta huomattavan iso asia. Näyttely on 17.9. asti auki, joten vielä ehtii!








Nyt kun työt ovat alkaneet, kannan Kuusamoa mukanani mielessä. Välillä kaivelen kuvat esille ja jälleen löydän mieleeni rauhan. Ihana Kuusamo - vielä me tavataan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle

Rantaelämää Kataloniassa