Andorra lasten kanssa

Kesäreissu Euroopan korkeimmalla sijaitsevaan maahan

Lentojen hinnat ovat nousseet muutaman vuoden takaisesta ajasta huomattavasti. Niinpä päädyimme kesälomareissun kohteen päättämään sen perusteella, minne löytyisi edullisimmat ja järkevimmät lennot.


Meillä oli jo varattuna majoitus Kreetalle, mutta koska Isimiehen lomat vahvistuivat myöhään, Kreetan-lentojen hinnat olivat karanneet jo niin kalliiksi, että päädyimme peruuttamaan varatun majoituksen.


Ostimme lennot Barcelonaan, jonne lentojen hinnaksi tuli perheeltämme noin 1300e. Matka-aika oli noin 3 viikkoa. Tavoitteena kiertää Andorraa, Etelä-Ranskaa sekä Koillis-Espanjaa.


Varasimme Goldcarilta auton koko matkan ajaksi. Autovuokra (Lync & co) maksoi kolmelta viikolta noin 500e.


Emme olleet ostaneet lentolippuihin yhtään ruumaan menevää laukkua. Norskille ei nykyään pysty enää ostamaan lisäpalveluita, mikäli lentoliput on ostettu jonkun muun yrityksen kautta kuin suoraan Norskin omilta sivuilta. Ostimme siis yhden laukun perheellemme lentokentältä ja tässä tärkeä huomio: kuitti ostetuista matkatavaroista kannattaa säilyttää, mikäli maksaa samalla laukun myös paluumatkalle! Kentältä ostettu matkalaukku ei nimittäin siirry mihinkään tietoihin järjestelmässä. Tämän opimme kantapään kautta, kun olimme palaamassa kotiin emmekä olleet tajunneet säästää kuittia (emmekä kyllä saaneet siitä ohjettakaan). Myöskään luottokorttiyhtiön kuitti maksetuista laukuista (meno + paluu) ei riittänyt.


Goldcar oli meille autonvuokrausyrityksenä uusi tuttavuus. Olemme itse asiassa vuokranneet auton aina eri firmalta. Ensimmäistä kertaa myös jouduimme sen tilanteen eteen, että vuokrausfirman edustaja yritti huijata meidät maksamaan turhia maksuja. Hän oli laittamassa meille dieselauton, mikä olisi tarkoittanut päästöjen vuoksi ylimääräisiä kustannuksia. Onneksi Isimies luki yrityksen sivuja tarkkaakin tarkemmin ja lopputuloksena emme joutuneet ottamaan dieselautoa ja vuokraus sujui maksujen osalta ok. Auton saaminen tosin kesti ja loppujen lopuksi saimme auton tunnin myöhässä.


Barcelonasta ajoimme Montserratiin vain toteamaan, ettei tämä ole kohde, jota haluamme kiertää. Paljon ihmisiä katsomassa luostaria, joka on vuorenrinteellä. 



Montserrat Espanja


Kiemuraiset tiet ja kuumuus yhdistelmänä takasivat sen, että A oksensi. Onneksi tällä kertaa selvittiin kahdella oksentamisella ja sillä, ettei tarvinnut siivota autoa. Lentokoneesta saatavat oksennuspussit ovat loistavia automatkoillakin.



Yritimme Google Mapsin avulla ajaa sellaista reittiä Montserratista Andorraan, että välttäisimme tietullit. No, emme onnistuneet. Tietulleja osui matkan varrelle muistaakseni 3, joiden hinnat vaihtelivat n. 5 euron ja 17 euron välillä.


Andorrasta olimme varanneet majoituksen El Tarterista, joka on osa valtavaa laskettelukeskusta talviaikaan. Kesäaikaan paikka on varsin kuollut. Jos Suomessa tai muualla Euroopassa onkin tottunut siihen, että kesäaikana laskettelupaikat tarjoavat kesäajan palveluita, niin El tarterissa siihen ei ole herätty - tai nähty tarpeellisena.


Majoitus oli Airbnb:n kautta, mutta ammattimaisen palvelutarjoajan majoitusyksikkö El tarter chalet (Xalet). Kuvien ja kuvausten perusteella odotimme valtavan hienoa mökkimäistä majoitusta kolmessa kerroksessa, upealla maisemalla. 






Lopputulos oli tämä:

  • alimmassa kerroksessa haisi likainen pesutila

  • keskikerroksessa haisi pinttynyt curry, jonka haju ei laantunut koko vierailumme aikana

  • ylimmän kerroksen sängyt olivat niin huonot, ettei niissä olisi voinut nukkua

  • ainoat vessat sijaitsivat alimmassa kerroksessa ja niistä toinen päämakuuhuoneessa

  • seinät olivat niin ohuet ja vailla mitään äänieristystä, että naapureiden bileet kuuluivat täysin meille ja olisimme voineet osallistua keskusteluun, mikäli osaisimme espanjaa

  • koko vierailumme ajan pihassa tehtiin kiviremonttia ja klo 9-18 pihassa soi kivipora

  • omistaja ilmoittaa kuvailussa, että alueella on ehdoton hiljaisuus klo 22 alkaen, mutta vaikka reklamoimme useaan kertaan naapureiden metelöinnin, omistaja ei puuttunut asiaan millään tavalla (Isimies kävi myös itse naapurissa juttelemassa, mutta yllättävän moni espanjalainen ei puhu lainkaan englantia.)

  • olimme varanneet majoituksen 6 vuorokaudeksi, mutta päädyimme lähtemään vuorokautta aiemmin pois juurikin tuon metelin vuoksi (emmekä siis saaneet mitään hyvityksiä siitä).


Meillä on valtaosa Airbnb:n kautta tehdyistä varauksista ollut todella hyviä. Montaakaan kertaa emme ole joutuneet pettymään. Totesimme kuitenkin, että pitäydymme ehkä vastaisuudessa varaamaan vain yksityiseltä palveluntarjoajalta eikä ammattimaiselta vuokraajalta. Ammattimaiselle vuokraajalle parilla valituksella ei ole mitään merkitystä rahallisesti, mutta yksittäisen asunnon vuokraajalle yhteen asuntoon kohdistuvat valitukset vaikuttavat tuloihin. Toki moni yksityinen vuokraaja myös suhtautuu vuokraustoimintaan varsin innokkaasti, jopa intohimoisesti (kuten vaikkapa Italiassa saimme kokea). 


Kesäkuun alku oli Andorrassa aika sateinen ja viileä. Sääennusteet vaihtelivat päivän aikana useita kertoja ja huomattavan suuria määriä. Ensin saattoi olla ennuste, että aurinko paistaa ja 20 astetta on lämmintä seuraavat 3 päivää. Seuraavassa hetkessä ennuste olikin muuttunut niin, että lämpötila olisi reilut 10 astetta ja sataa. Yhtään ei siis voinut luottaa ennusteisiin ja oli mentävä sen mukaan, miltä sää näyttää.


Vaikka olimme varustautuneet siihen, että Andorra on vuoristossa sijaitseva maa, niin meidät yllätti silti se, miten hankala siellä oli siirtyä paikasta toiseen. Oma auto on ihan ehdoton. Ajomatkat mihin tahansa paikkaan kestävät ja parkkipaikkoja on ahtaissa paikoissa. Parkkeeraus maksaa joka paikassa, mutta toisaalta parkkisakko on noin 6e. Valvotuissa (puomillisissa) paikoissa maksoimme parkkimaksut, mutta alun jälkeen muualla emme enää maksaneet.


Patikointireittejähän Andorrasta löytyy vaikka kuinka paljon. Olimme suunnitelleet kiertävämme Andorran eri patikointikohteita ja käyvämme mm. Sortenyssä, mutta lopputulemana patikoimme aika pienellä alueella. Majoituspaikkamme läheltä löytyi paljon upeita ulkoilureittejä, emmekä uskoneet, että ajaminen toiselle puolelle maata toisi meille niin merkittäviä parempia kokemuksia, joten päädyimme keskittymään luontoon ajamisen sijaan.



Tässä ihmeteltiin linnunpesää kallionkolossa.






Sen huomasimme, että Andorran easy on huomattavasti haastavampi kuin mihin olemme missään muualla tottuneet. Onneksi emme lähteneet kokeilemaan yhtään haastavampaa reittiä lasten kanssa. Sateiset säät vähän rajoittivat patikointi-intoa, sillä moni polku oli aivan mutainen ja liukas sateen vuoksi. Pari oikein kivaa reittiä kuitenkin ehdimme löytämään.







Sen myös huomasimme, että korkealla oleskelu asetti haasteita hapenotolle. Urheilukellon mukaan majoitus oli noin 1800m korkeudessa. Tuntui, että pienikin ponnistelu aiheutti kunnon läähättämisen. Haastavin reittimme sisälsi 500m jyrkkää nousua ja korkeimmillaan kävimme reilun 2500m:n korkeudessa.


Andorra la Vellasta olimme lukeneet, että siellä käydään naapurimaista ostoksilla halpojen hintojen vuoksi. Halpoihin hintoihin törmäsimme ainoastaan alkoholi- ja tupakkaosastoilla. Myös bensa oli huomattavasti edullisempaa (n. 1,3e/l) kuin naapurimaissa tai Suomessa. Ruoka oli Suomen hinnoissa, samoin vaatteet. 


La Vellasta löysimme kivan leikkipaikan, jossa lapset viihtyivät. Se ja isompi ruokakauppa olivat syyt, miksi kävimme pääkaupungissa lopulta kahdesti. Mitään erityistä nähtävää siellä ei tuntunut olevan. Kaupunki oli ahdas autolla liikkumiseen ja ruuhkautui helposti. Toisaalta kävellenkin oli hankala liikkua, kun teiden ylitykset oli tehty sellaisiksi, että joudut pahimmillaan kiertämään pitkän pätkän päästäksesi yli.


Andorra la Vella






Andorra la Vella playground

Andorra la Vella playground

Andorra la Vella playground


Koska M on innostunut valtavasti jalkapallosta, täytyy meidän nykyään ottaa majapaikkaa valitessa huomioon se, että lähistöltä löytyy paikka, jossa harjoitella. Patikoinnin lisäksi siis vietämme paljon aikaa muutoinkin liikkuen. Tällä kertaa osui niin onnekkaasti, että kentän vieressä oli myös touhuttavaa A:lle.




Vaikka patikointireissuilla saimme nähdä kauniita maisemia, niin kokonaisuuden kannalta valitsisin mieluummin jonkun muun kohteen patikointia varten ensi kerralla kuin Andorran. Erityisesti koimme nuo siirtymät paikasta toiseen haastavampina kuin vaikkapa vastaavissa maisemissa Alpeilla.


Andorrasta matka jatkui hieman nopeutetulla aikataululla Etelä-Ranskaan...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle

Rantaelämää Kataloniassa