Paras kylpylä Suomessa lasten kanssa

Holiday club Saimaa vs. Flamingo Spa Vesipuisto


Aika moni suomalainen kylpylä on rapistuneessa kunnossa ja korvausvelkaa on kertynyt. Jos kylpylä näyttää siltä, että se on jäänyt 90-luvulle, herää montakin kysymystä. Houkutteleeko se enää? Onko se jäänyt ajasta jälkeen? Tarjoaako se jotain, mitä joku uudempi ei tarjoa? Onko kylpylä siisti ja puhdas? Mikä on sisäilman laatu?


Meille on muodostunut kaksi selkeää suosikkia suomalaisista kylpylöistä lasten kanssa reissatessa. Toinen sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja toinen Etelä-Karjalassa. Näihin valintoihin vaikuttavat siisteys, majoitus ja sen mahdollisuudet, ympäröivät palvelut, turvallisuus sekä hinta.


Flamingo Spa Vesipuisto sijaitsee Vantaalla ostoskeskus Jumbon välittömässä yhteydessä. Kylpylä on reilut 10 vuotta vanha ja yleisilmeeltään siisti. Allasalue on suuri ja uimisen lisäksi tekemistä on paljon. On erilaisia eri ikäisille tarkoitettuja liukumäkiä, villivirta, pelialue ja hyppytornit. Peseytymis-, sauna- ja pukeutusmistilat ovat väljät ja tilavat.


Holiday club Saimaa (Rauhan kylpylä)  Lappeenrannassa on myös reilut 10 vuotta vanha. Se on allasalueeltaan sekä peseytymis,- sauna- ja pukeutumistiloiltaan pienempi kuin Flamingo. Peseytymistilat ja saunat ovat erikseen naisille ja miehille, mutta pukeutumistilat ovat yhteiset. Pukeutumistiloista löytyy kyllä pieniä koppeja, joissa voi käydä riisumassa ja pukeutumassa. Isompien lasten kanssa tämä ei ole ongelma, mutta pienen lapsen kanssa toiminta pukutiloissa oli aika haastavaa. Yleisilmeeltään Rauhan kylpylä on ihan siisti ja nykyaikainen, vaikka pesutiloissa saumat kaipaisivat jo kipeästi uusimista.


Flamingossa kylpylätilojen puhtauteen satsataan paljon. Pesutilat ovat yleensä puhtaan näköiset eikä esimerkiksi hiuksia loju kasoina pesutilojen lattialla. Saimaalla ei ole ihan niin puhdasta ja aika usein pesutilojen lattialla saa väistellä hiuksia, mutta pääsääntöisesti yleisilme on puhdas.


Turvallisuudessa on iso ero kylpylöiden välillä. Kun Flamingossa uimavalvojia on paljon ja sääntöjen rikkomiseen puututaan suhteellisen tarkasti, niin Saimaalla ei sääntöjä tunnu olevan. Kylpylä on ensinnäkin hämärä, jopa pimeä. Altaaseen hypitään ja liu´utaan milloin mistäkin eikä hyppääjä tai liukuja voi nähdä, onko alla joku. Vanhempana on välillä sellainen olo, että pää kääntyilee kuin pöllöllä, kun yrittää varmistella, ettei oma jälkikasvu jää kenenkään alle. Puolen tunnin välein käynnistyvä vesi- ja äänishow on muuna aikana alusta, jossa pienet vesisuihkut ovat käynnissä. Alusta on liukas ja houkuttelee leikkimään. Lapset, isotkin, juoksevat ja liukuvat alustalla eikä ole yksi tai kaksi kertaa, kun olemme nähneet tilanteen, jossa liukuminen suuntautuukin (vahingossa) jonkun jalkoihin. Yhtä vaarallista on se, että alustalta liu´utaan altaaseen eikä liukuessa voi nähdä, onko altaassa joku alla.


Sijainniltaan molemmat kylpylät ovat helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudulla asuville. Flamingon Vesipuiston ympäriltä löytyy Vantaan niin maksulliset kuin maksuttomatkin palvelut. Flamingossa on useita maksullisia aktiviteettejä (esim. Hohtogolf, keilaus, Finnkino) ja pääosin aktiviteetit ovat hyvinkin tyyriitä. Parin yön reissulla sataset vilisevät, jos oikein paljon haluaa hyödyntää Flamingon tarjontaa. Lähiympäristöstä löytyy kuitenkin myös ilmaisia tai hyvin edullisia tekemisen mahdollisuuksia. Lyhyen matkan päässä on esimerkiksi Haltialan tila, Ruutinkosken luonnonsuojelualue ja lentokoneiden laskeutumisen katsomiseen soveltuva paikka Sammonmäellä eli Lemminkäisen kalliolla. Näistä kohteista tein erillisen postauksen 8.7.22. Kartanonkoskelta löytyy myös esimerkiksi Multigolfpark. Nämä kaikki ovat ilmaisia aktiviteetteja.


Myös Saimaalla löytyy liuta maksullisia aktiviteetteja, esimerkiksi Angry birds Activity Park. Vihaisten lintujen puisto on kuitenkin tätä nykyä auki vain parina päivänä viikossa ja on huomattavan hintava. Olen kuitenkin tehnyt erillisen postauksen 27.6.22, jossa kerron kylpylän lähellä sijaitsevista ilmaisista tai edullisista aktiviteeteissa Imatralla.


Flamingossa voi yöpyä vain hotellissa. Sokos hotel Flamingon vanhempi puoli on vähän kauhtuneen oloinen ja siellä sijaitsevat ainoat perhehuoneet. Uudempi puoli, chilin värinen hotelliosa, on erittäin siisti ja visuaalisesti kaunis. Parisuhdereissuilla valitsemme hyvin usein yhden yön kohteeksi juuri Flamingon. Hotellihuoneissa on viilennys ja pimennysverhot, joten kesäkuumallakin nukkuminen on mukavaa. Sängyt ja tyynyt ovat loistavat. Lasten kanssa yleensä päädymme tekemään päiväreissun kylpylään ja palaamaan yöksi kotiin. Hotellien haaste on aina myös ruokailu. Flamingosta löytyy kyllä useita ravintoloita, mutta ravintoloissa syöminen on myös kallista, kun syödään kaksi kertaa päivässä.


Saimaan kylpylästä löytyy myös hotellin puoli ja olemme siellä useamman kerran yöpyneet. Nykyään kuitenkin valitsemme aina mieluummin loma-asunnon tai villaksen varaamisen, sillä silloin tilaa on enemmän kuin hotellihuoneessa, löytyy oma sauna, kuivauskaapit märille vaatteille ja uimavarusteille sekä ruoanlaittomahdollisuudet. Oma suosikkimme Saimaan majoituksista on varmaankin Anttilankaari. Siellä on 2 makuuhuonetta, joista toinen sijaitsee yläkerrassa. Huonoina puolina on mainittava ehdottomasti huonot sängyt ja huonot tyynyt. Viilennys puuttuu, joten asunnot ovat valtavan kuumia kesällä eikä pimennysverhoja ole lainkaan tai ne ovat hyvin puutteelliset.


Sokos hotel Flamingo maksaa nyt tarkistettuna lokakuulle pe-su perhehuoneelta 314e, kun saa S-alennukset ja varaa huoneen kirjautuneena asiakkaana. Varasimme Anttilankaaren majoituksen viime viikonlopulle aikana, jolloin saimme 40%:n alennuksen ja maksoimme majoituksesta 250e. Hyvänä vinkkinä onkin tilata Holiday clubin uutiskirje, sillä alennettuja hintoja on tarjolla epäsäännöllisen säännöllisesti. Tälläkin hetkellä Holiday clubilla on syyslomatarjouksena majoituksen hinnasta 20% alennus koodilla. Myös joidenkin liittojen etuihin saattaa kuulua alennuksia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tyttöjen reissu Vantaalle

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Rantaelämää Kataloniassa