Matkalle lasten kanssa

Vinkkejä matkustamiseen



Moni hämmästelee, miten jaksamme matkustella niin paljon lasten kanssa. Kokonaisuudessaan matkustaminen lasten kanssa ei mielestäni ole sen kummempaa kuin arkikaan lasten kanssa. Aina ei ole kivaa, mutta usein (yleensä) on.


Toki sitä ensimmäisen lapsen saadessa vähän jännitti, miten matkustaminen vauvan kanssa onnistuu. M oli 5 kk, kun vietimme 3 viikkoa Thaimaassa. Tuo matka sujui esikoisen kanssa hienosti, vaikka matka monelta osin olikin pettymys. Seuraavaksi sitä jännitti kuopuksen syntyessä, miten matkustaminen sujuu kahden pienen lapsen kanssa. A oli 2 kk, kun kävimme Budapestissä. Sekin matka oli floppi, mutta se ei johtunut lapsista taaskaan.


Olemme ehtineet keräämään matkoillamme pienten lasten kanssa tautia jos toistakin. On ollut salmonellaa ja kampyloa, korvatulehdusta ja silmätulehdusta, denguekuumetta, ruokamyrkytystä sekä ihan perus flunssia ja vatsatautia.


Noiden ensimmäisten pikkulapsimatkojen jälkeen matkustamista lasten kanssa ei ole kuitenkaan osannut enää jännittää. Nyt kun lapset ovat jo niin isoja, että toinen aloittaa koulun ja toinen eskarin, on entistä helpompaa matkustella.


Koko perheen mielestä matkat ovat parasta aikaa. Nautimme siitä, että kaikilla on aikaa toisilleen. Molemmat lapset haaveilevat siitä, että he aikovat matkustaa myös aikuisena. Varsinkin M on kerännyt jo pitkän listan maita ja paikkoja, jonne hän haluaisi matkustaa; paikkoja, jotka kiinnostavat jostain syystä häntä.


Listasin jonkinlaista punaista lankaa, jota olemme yrittäneet noudattaa lasten kanssa matkoja suunnitellessa ja matkoilla. Näiden asioiden olemme kokeneet helpottavan matkustamista lasten kanssa.


  1. Rutiinit säilyvät myös matkoilla. Lasten nukkumaanmenoajat ovat matkoilla samoja kuin arkenakin. Ruokaa syödään samalla rytmillä kuin normaalistikin. 

  2. Meillä lapset ovat syöneet vauvavaiheen jälkeen pääpiirteittäin aina samaa ruokaa kuin aikuisetkin. Thaimaassa on monesti ihmetelty, että lapsemme syövät niinkin tulisia ruokia. Toki jokaisella on omat makumieltymyksensä, mutta onneksi olemme päässeet siinä vähällä, että lapsemme ovat hyvin moniruokaisia.

  3. Ennakointi helpottaa arjessa, niin myös matkoilla. Kun lapsemme olivat pienempiä, kannoimme käsimatkatavaroissa tai muualla helposti saatavilla yhtä vaatekertaa hätätapauksien varalle. Kannamme pientä hätävaraevästä mukana. Lapsilla on tabletit käytössään pitkien siirtymien ajalle. Lapset ovat opetelleet pienestä pitäen kantamaan pienen määrän omia tavaroitaan mukanaan tylsien hetkien varalle; molemmat pakkaavat itse nämä tavarat mukaan ennen matkalle lähtöä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

  4. Juttelemme paljon matkasta jo ennen matkaa. Lapset tietävät eri vaiheista matkalla ja he voivat valmistautua mielessään eri tilanteisiin. Yritämme kartoittaa mahdollisia kompastuskiviä etukäteen ja pohtia niihin ratkaisuja yhdessä lasten kanssa. Suurimmat kompastuskivet ainakin meidän kohdallamme ovat olleet niitä hetkiä, jolloin on tylsää tai väsymys iskee.

  5. Valikoimme kohteemme huomioiden lapset. Emme matkusta vain lasten ehdoilla, mutta on turha lähteä tässä vaiheessa 25 kilometrin päivävaellukselle, sillä se aiheuttaisi vain ikävän kokemuksen sinänsä kivasta matkustusvaihtoehdosta. Viime kesänä 12 kilometriä sujui jo kohtalaisen helposti, joten tuo 25 kilometriä ei siintele varmasti kovin kaukana enää. 

  6. Kartoitamme etukäteen, löytyykö läheltä jotain sellaista paikkaa, jossa lapset voivat ilman ohjaamista leikkiä. Leikkipaikat, pienetkin, ovat kullan arvoisia. Pelikentät ja pallo innostavat esikoista. Mahdollisuus uimiseen varsinkin altaassa voi toimia jopa palkintona. Kun energian purkamiseen on riittävästi varattuna aikaa, jaksavat lapset tehdä paremmin niitäkin asioita, joissa pitää olla enemmän rauhassa ja keskittyä pidempään.

  7. Lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa matkan ohjelmaan. Pohdimme yhdessä, mitä he haluaisivat tehdä ja esittelemme heille vaihtoehtoja. Lapset eivät meillä määrää tahtia, mutta haluamme ottaa heidät mukaan yhteiseen suunnitteluun.

  8. Lapsilla on mahdollisuus vetäytymiseen päivän aikana. Varsinkin M kaipaa omaa rauhaa. Lapsilla on tuolloin aikaa vaikkapa lukea, leikkiä omilla leluillaan, kuunnella kuunnelmaa ja joskus pieni hetki aikaa käyttää ruutuaikaa.

  9. Valitsemme sellaisen majoituksen varsinkin jos kyseessä on useamman yön majoitus, ettei kenenkään pinnaa ala kiristää liikaa. Valitsemme usein majoituksen, jossa on vähintään yksi erillinen makuuhuone. Airbnb-majoituksissa otamme aina sellaisen majoituksen, jossa on aina 2 makuuhuonetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle

Rantaelämää Kataloniassa