Budjetointia ja säästämistä

Mistä rahaa matkustamiseen?

Elämä on tässä ja nyt, vaikka firetys onkin muotia. Haluamme kokea ja nauttia nyt, emmekä vain tulevaisuudessa. Mitä jos tulevaisuutta ei yhtäkkiä olisikaan? Haluamme kasvattaa lapset matkustelevaan kulttuuriin ja näyttää heille erilaisia tapoja elää. Maailmalla on niin valtavan paljon nähtävää.

Olemme luoneet firetyksestä oman versiomme niin kuin jokainen luo elämästään oman tapansa elää. Budjetoimme ja karsimme paljon mielestämme turhia kuluja, jotta meillä on mahdollisuus toisaalta säästää tulevaa varten mutta myös matkustella. Olemme keskituloisia eikä rahaa ei ole heiteltäväksi asti, mutta hyvällä suunnittelulla saamme sen, minkä tällä hetkellä koemme tarvitsevamme. 


Elämme monilta osin säästeliäästi, mutta en koe, että joutuisimme luopumaan kaikesta, mikä tuo iloa, nautintoa tai helpotusta elämään. Nautimme esimerkiksi sushista ja haemme sitä kotiin silloin tällöin, vaikka se onkin kalliimpaa syömistä kuin jonkun tavallisemman kotiruoan valmistaminen itse. Lapsemme saavat harrastaa ja koko perheelle hankitaan kunnon varusteet esimerkiksi ulkoiluun. Avaan tässä postauksessa meidän tapaamme budjetoida ja säästää. Luettelo ei ole tärkeysjärjestyksessä.


  1. Kaikki perheen tulot ja menot ovat yhteisiä. Ei ole “mun” ja “sun” rahoja.


  1. Meillä on vaihtelevat tulot johtuen Isimiehen jaksotyöstä. Olemme rakentaneet kulujärjestelmämme niin, että tulojen vaihtelevuus ei kaada kuukausibudjettia.


  1. Meillä on useita tilejä eri tarkoituksia varten. Molemmilla meillä aikuisilla on palkkatilit, joilta maksetaan kaikki laskut (sähkö, vesi, vakuutukset ym.). Näiltä tileiltä siirretään kiinteitä summia lainanhoitotilille (asunto ja auto), käyttötilille (josta maksetaan kuukauden aikana esimerkiksi ruoat ja vaatteet) sekä matkatilille. Palkkapäivinä palkkatileiltä lähtevät kiinteät summat sijoituksiin perheelle ja lapsille. Sijoitukset ovat pitkän tähtäimen säästöjä, joiden käyttötarkoitusta ei ole lukittu eikä suuremmin edes pohdittu. Näiden tilien lisäksi on vielä “olis kiva”-tili. Sinne tilille siirtyvät S-kauppojen bonukset. Laskujen ja tilisiirtojen jälkeen palkkatileille jätetään kuukauden jousto eli hätävara niihin tilanteisiin, että tulee yllättäviä hankintoja. Jos palkkakauden lopussa palkkatileillä on vielä rahaa, ne siirretään pääsääntöisesti matkatilille.


  1. Teemme aina kauppaa varten ostoslistan. Ostoslista on meillä mobiilissa; tähän käytämme Listonicia. (Listonic on muuten näppärä myös esimerkiksi matkatavaroiden pakkaamisessa.) Pyrimme käymään kaupassa noin kerran viikossa ja noin viikon ruoat suunnitellaan etukäteen. Lapset saavat arkena ruoan koulussa ja esikoulussa, me vanhemmat syömme eväitä. Teemme usein isomman satsin ruokaa kerralla ja laskemme kohtalaisen tarkasti menekin etukäteen. Meillä on melko tarkat ruokailuajat, joten vältymme turhilta välipaloilta ja mielitekohankinnoilta ruoan osalta.


  1. Hankimme viime vuonna pitkän tähtäimen hankintoina 2 kalliimpaa hankintaa: aurinkopaneelit ja ladattavan hybridiauton. Molemmat ovat tuntuneet varsinkin nyt hyviltä hankinnoilta, kun sekä sähkön että polttoaineen hinnat on nousseet huimaa vauhtia. Tankkaamme todella harvoin ja sekös ilahduttaa. Isimies pystyy käymään autolla töissä pelkkää sähköä hyödyntäen.


  1. Seuraamme ruoka- ja hyödyketarjouksia ja vertailemme hintoja. Ruokalaskua olemme pienentäneet myös vähentämällä lihan käyttöä ja lisäämällä entisestään kasvisten kulutusta kausisadon mukaan. Ruokahävikki on meillä erittäin vähäistä.


  1. Hankimme asioita vasta, kun olemme harkinneet kahdesti tai mieluummin kolmesti. Ostamme mieluummin harvemmin ja vähän kalliimpaa ja kestävämpää kuin halpaa, helppoa ja usein. Lainaamme sosiaalisen verkoston kautta tavaroita, mikäli jonkun hankkiminen itselle ei ole välttämätöntä.


  1. Kierrätämme lähes kaiken. Kompostista saamme lannoitteet ja sekajätteen määrä on tippunut yli neljäsosaan sen jälkeen, kun ryhdyimme kierrättämään aktiivisesti. Pieneksi jääneitä vaatteita, kenkiä ja harrastusvälineitä voidaan hyödyntää serkkujen kesken.


  1. Keskustelemme lasten kanssa paljon sähkönkulutuksesta. Olemme yhdessä esimerkiksi pienentäneet lämpimän veden käyttöä. Olemme myös remontoineet pitkän ajan säästötoimenpiteenä sähkölämmitteisessä kodissamme lähes kaikki sellaiset kohdat, joilla tähdätään lämmityskulujen pienentämiseen (ulko-ovet, eristysvillan lisääminen välikatolle, pattereiden ja termostaattien uusiminen…).


  1. Ostamme kaikki isommat ostot Bank Norwegianin luottokortilla. Niistä ostoista kertyy CashPoint-pisteitä, jotka voi hyödyntää lentojen maksamiseen Norwegianilla. Viime joululoman Teneriffan-matkan lentojen hintaa saimme tällä tavoin tiputettua noin 200 eurolla. Toisin sanoen matkoja maksamalla Norskin luottokortilla tienaamme samalla pisteitä seuraavaa matkaa varten.


Norskin luottokortissa on sekin hyvä puoli, että siihen sisältyy esimerkiksi erilaisia vakuutuksia: päivittäistavaravakuutus ja luottokortin maksuturva sairauden tai työttömyyden varalle, vuokra-autovakuutus, henkilöllisyysvarkausvakuutus sekä matka- ja peruutusturvavakuutus.


  1. Varaudumme säännöllisiin isoihin laskuihin etukäteen. Esimerkiksi kiinteistöveron maksamme lomarahoista kerralla kokonaan.


  1. Kilpailutamme epäsäännöllisen säännöllisesti niin sähkön, puhelimet kuin vakuutukset.


  1. Kirjaamme ylös konkreettisia tavoitteita yhden, 3, 5 ja 10 vuoden aikajänteellä. Päivitämme ja tarkistamme tavoitteitamme.


  1. Olemme yhdessä sopineet, että matkustaminen on perheemme harrastus. Näin ollen siihen varataan rahaa, kuten muuhunkin harrastamiseen. Suunnittelemme matkailua osana taloutemme kokonaisbudjetointia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle

Rantaelämää Kataloniassa