Rantaelämää Kataloniassa

 Costa Dorada lasten kanssa


Toll de l´Olla

Ranskasta päätimme ajaa lyhintä reittiä Kataloniaan, Vilafortunyyn, mikä tarkoitti tullimaksullista tietä. Tietullimaksuja taisi tulla n. 20e, joten sen maksoi mielellään, että matka-aika lyheni 1,5h.


Saloun vieressä sijaitseva Vilafortuny on osa Costa Doradaa. Alue on täynnä hiekkarantoja ja erilaisia loma-asumuksia. Kesäkuun puolivälin lämpötilat pyörivät joka päivä yli 30 asteessa ja merivesi oli varmasti lähempänä 30 astetta kuin 20 astetta.


Olimme varanneet Airbnb:n kautta rivitaloasunnon, jossa oli pieni oma, suojainen piha sekä jaettu uima-allas yhteisellä piha-alueella. Asunto oli varsin siisti ja piha todella kiva. Uima-allas oli sen sijaan likainen (mm. tupakantumppeja, oksia, lehtiä) ja vesi sameaa, jopa maitomaista. Altaan pohjan laatat olivat irtoamassa ja saumat likaisia. Alue oli pääosin hiljainen, mutta ajoittain naapurit pitivät meteliä. Kokonaisuudessaan asunto oli kuitenkin ihan hyvä.






Läheltä löytyi isoja kauppoja. Bensan hinta taisi olla matalimmillaan n. 1,5e/l. Myös täällä löytyi leipomo lyhyen kävelymatkan päästä, samasta korttelista. Se vain oli auki ainoastaan aamuisin.


Päivittäin kävimme uimassa rannalla. Kävimme muutamaa rantaa kokeilemassa, mutta parhaana pidimme Platja del Prat d´en Forès. Siellä ranta oli siisti ja lasten oli helppo mennä uimaan, kun ranta oli loivasti syvenevä. Muilla rannoilla oli haasteena nopeasti syvenevä ranta, kivikkoisuus, huono parkkipaikkojen saanti sekä likainen ranta. Rannalla oli myös jalkapallomaaleja sekä beach volley-kenttiä, joten M viihtyi rannalla myös pelaten. Aika monena päivänä aallot olivat aika isot ja lapset nauttivat aalloissa kelluttelusta.






Lähiympäristöstä löytyi myös patikointi- ja kävelyreittejä. Kävimme mm. kävelemässä pätkän Camí de Rondaa. Kuumuuden vuoksi reittien pituudet jäivät aina alle 10 kilometriin. Matkoilla näimme mm. majakan, kauniita maisemia, meduusoja (Pelagia noctiluca).






Upein paikka, jonne patikoimme, oli Mont-ralissa sijaitseva Toll de l´Olla. Ajomatka kesti tunnin verran kiemuraisia vuoristoteitä. Vaikka alue kärsi selvästi kuivuudesta, oli vettä vielä jäljellä ja paikka valtavan kaunis. M ja A kävivät uimassa ja osa paikalla olleista aikuisista hyppi kalliolta alas veteen.


Toll de l´Olla waterfall

Toll de l´Olla waterfall




Meidän oli tarkoitus kiertää ympyräreitti, jonka osana Toll de l´Olla oli, mutta reitti johti yksityiseen pihaan, jonka varrella oli kieltokylttejä läpikulun vuoksi. Päädyimme lopulta palaamaan takaisin samaa reittiä, sillä kuumuus ja nälkä alkoivat painaa lapsia ja voimia ei olisi ollut kovin pitkään korvaavan reitin etsimiseen laaksossa.


Tarragonassa kävimme katsomassa Tarragonan Rooman valtakunnan aikaista akveduktia (Puente del Diablo, Les Ferreres Aqueduct), joka on osa UNESCOn suojelemaa kohdetta. Se on 249m pitkä ja korkeimmillaan 27m korkea. Alueella olisi ollut enemmänkin nähtävää ja reittejä käveltäväksi, mutta ajattelimme, että yksi kohde riitti meille, kun olimme koko perhe matkalla ja jälleen kuuma päivä.


Puente del Diablo, Les Ferreres Aqueduct, Tarragona, UNESCO

Puente del Diablo, Les Ferreres Aqueduct, Tarragona, UNESCO

Puente del Diablo, Les Ferreres Aqueduct, Tarragona, UNESCO

Puente del Diablo, Les Ferreres Aqueduct, Tarragona, UNESCO

Kertaalleen kävimme ajamassa (tai M, A ja Isimies ajoivat) cartingia Saloussa. Ainakin meidän vierailumme aikana siellä oli hyvin hiljaista eikä radoilla ollut muita samaan aikaan.



Parc Samàssa (sisäänpääsy perheeltä 35e) kävimme ruokkimassa riikinkukkoja ja peuroja. Se on puistoalue, jossa riikinkukot liikkuvat vapaasti. Niillä oli sopivasti pienet poikaset, jotka kävelivät emojensa perässä. Peurat olivat isolla aidatulla alueella. Kilpikonniakin näimme. Maissipellolle oli tehty labyrintti. Puisto oli suojainen ja kuumanakin päivänä siellä oli mukava kävellä. Peurojen ruokkiminen ja paijaaminen oli meidän kaikkien mielestä niin kivaa, että päädyimme varaamaan loppukesälle reissun Kuusamoon poroja katsomaan.









Huvipuistot ja vesipuistot jätimme suosiolla väliin. Niiden hinnaksi olisi tullut niin iso summa, että emme kokeneet niitä sen arvoiseksi. Olen itse käynyt pari kymmentä vuotta sitten Saloussa ja silloin kävimme Port Aventurassa. Parhaiten muistan sieltä järkyttävän pitkät jonot, odottelun ja ihmispaljouden. Meille riitti lämpö, rannat sekä ilmaiset tai kohtalaisen edulliset tekemiset.


Olemme reissanneet useamman kerran ennenkin Espanjassa, mutta nyt ensimmäistä kertaa havahduimme siihen, miten helppoa matkustaminen siellä on. Kaupat ovat hyviä, hinnat ainakin toistaiseksi edullisempia kuin Suomessa. Auton vuokraaminen on halvempaa kuin Euroopassa monin paikoin. Espanjaan palataan ihan varmasti vielä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle