Matka se on pienikin matka!

Aina ei tarvitse lähteä kauas

Varlaxuddenin kalliot Porvoossa merenrannalla

Olen pohtinut, mitä matka tai matkustaminen tarkoittaa. Mikä on matkustamisen määritelmä ja milloin voi sanoa olevansa matkalla? Kuinka kaukana kotoa pitää olla, että on matkalla? Onko sukuloiminen matkustamista? Entä yhden yön hotelliyöpyminen naapurikaupungissa? Lasketaanko risteily matkaksi?


Riittääkö matkan määritelmäksi irtiotto arjesta? Hengähdystauko arkisista vastuista ja aherruksesta?


Olen päätynyt nimeämään pieniäkin irtiottoja matkoiksi. Vaikka kävimme Saimaalla reissun yhteydessä sukuloimassa ja kavereita näkemässä, oli se meille myös matka, koska yövyimme kylpylässä. Viime kesän sukulointireissu Turkuun oli matka, sillä kävimme samalla tutustumassa Turun saaristoon ja kokemassa jotain ihan uutta. Myös kahdenkeskiset hotelliyöpymiset lasketaan meillä minimatkoiksi. Elokuussa käymme risteilyllä ensimmäistä kertaa lasten kanssa. Lapsemme ovat odottaneet matkaa Tukholmaan, koska Kuninkaanlinna kuulostaa upealta ja satumaiselta. He ovat matkustaneet erilaisilla veneillä ja laivoilla esimerkiksi Aasiassa, mutta isolla risteilylaivalla he eivät ole käyneet. Laiva itsessään kiinnostaa heitä, mutta toki kuvat laivan leikkihuoneesta loivat isoimman innostuksen.


Aina matkan ei tarvitse olla suuria summia vaativa vähintään viikon mittainen ulkomaanmatka. Samalla kun lapsemme odottavat Italian-matkaa ja risteilyä, he myös toivovat matkaa metsään ja yöpymistä riippumatossa.


Irtiotto arjesta on jotain, mitä odottaa. Matkoilla yhdessäololle ja yhdessä tekemiselle ehtii varaamaan enemmän aikaa, ja toisaalta matkojen suunnittelu, järjestely sekä odotus ovat jo itsessään myös yhteistä tekemistä. Meidän perheellemme lomat ja matkat ovat rennointa ja parasta aikaa; silloin riidellään ja kiukutellaan kaikista vähiten. Vaikka arkikin on pääsääntöisesti kivaa, niin sitä leimaavat kuitenkin velvollisuudet, vastuut sekä usein kiire ja aikataulutus.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tyttöjen reissu Vantaalle

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Rantaelämää Kataloniassa