Reissufilosofiaa

Thaimaan Koh Sametin hiljainen ranta valkoinen hiekka



















Jokainenhan matkailee valitsemallaan tavalla, jokaisella on matkailufilosofiansa. Joku nauttii enemmän lähimatkailusta, joku suosii vihreitä arvoja ja kolmas perustaa matkustamisen helppouteen.

Takanamme on aikana ennen lapsia liuta reppureissumatkoja pienellä budjetilla, jolloin on tingitty kaikesta mahdollisesta - ensimmäisenä majoituskohteista. Tuolloin vakiomatkavarusteena oli aina Vietnamista ostettu sleep sheet. Se palveli uskollisesti paikoissa, joissa “bed bugit” olivat aktiivisesti seurana tai kun Suvarnabhumin kentällä oli yövyttävä ja odotettava seuraavan aamun lentoa.


Edelleen karsastan perässä vedettäviä laukkuja ja pakkaan tavarani mieluummin rinkkaan tai koko perheen yhteiseen lätkäkassiin. En tunne oloani kotoisaksi turistimatkoilla, vaikka pahin ahdistus onkin kaikonnut. Be a traveller, not a tourist - ajatus iskostui aikanaan mieleen ja jossain määrin pyrin sitä edelleen noudattamaan, vaikka olemmekin käyneet myös perinteisillä pakettimatkoilla. Tyttäremme tietää, että puhtaan paperin puuttuessa kädet voi kuivata pesun jälkeen hiuksiin ja lapsemme osaavat tarvittaessa vetää vessan jalkaa käyttämällä. Nyt kun koronan jälkeen maailma on uudelleen aukeamassa, opettelemme lasten kanssa reikävessojen käytön, sillä aina ei länsimaista vessaa ole reissuilla tarjolla.


Budjettimatkailu on kääntynyt meillä vähitellen suuntaan “budget luxury travel”. Mukavuusmatkailu on vähän huono suomennos, sillä emme hae matkoiltamme välttämättä pelkkää helppoutta ja mukavuutta. Matkamme ovat eri tyyppisiä, mutta yhteistä niille on majoituksen “riittävä” taso sekä edullisuus. Haluamme majoittua kohteissa, jotka tuntuvat siisteiltä. Pääsääntöisesti varaamme majoituksen, jossa on vähintään yksi erillinen makuuhuone. Yhä harvemmin majoitumme hotelleissa, vaikka välillä löytyy hyvinkin toimivia hotelliratkaisuja. Tutkimme ja vertailemme kattavasti hintoja. Isimies on tässä ihan haka. Hänellä on kyky löytää hinta-laatusuhteeltaan parhaat kohteet.


Vertailemme myös paljon lentojen hintoja. Olemme valmiita tinkimään suorista lennoista, mikäli jonkun kautta kulkeminen on selkeästi halvempaa.


Joskus halvin ja järkevin paketti saattaa löytyä jonkun matkatoimiston tarjoamana ja niihinkin olemme tarttuneet silloin tällöin.


Selvitämme kohteen mahdollisuuksia hyvissä ajoin etukäteen. Mitä paikalla on tarjota meille? Löydämmekö helposti kaupat, ravintolat, kuntosalin, leikkipaikat ja pelikentät? Mitä nähtävää ja tekemistä ympäristössä on? Jos vuokraamme auton, kannattaako se vuokrata etukäteen vai paikan päällä ja mistä se kannattaa vuokrata. 


Parasta matkoissa on se, että pääsee tiedostamaan omia ennakkoluulojaan ja osoittamaan ne turhiksi. Matkat tarjoavat mahdollisuuden oppimiselle. Muistan, kun matkustin ensimmäisen kerran Bangkokiin. Olin tiedostamattani odottanut länsimaista suurkaupunkia. Kostea kuumuus, moninaiset hajut ja tuoksut sekä täysin odottamaton kaupunkikulttuuri iskivät vasten kasvoja. Aluksi se tuntui jopa vähän ahdistavalta, mutta sittemmin Bangkokista on muodostunut tietynlainen henkinen koti itselle. Vastaavia oppimisen paikkoja on tullut matkoilla vastaan paljon ja niissä itää tavallaan matkailun suola.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matka Etelä-Italiaan, part 3

Tyttöjen reissu Vantaalle

Rantaelämää Kataloniassa